Bønder i byen

Jeg er på vei til Lillehammer, for å møte en gjeng bønder som drar til byen, for å bestemme hvordan Norge skal styres. Det er duket for landsmøte i Senterpartiet.  

I valgkampen husker vi at Senterpartileder Åslaug Haga snakket om å stoppe fraflyttingen fra bygdene. I Senterpartiets program, som var det de gikk til valg på, heter det ikke bare at de skal stoppe flyttestrømmen fra distriktene, men at de skal legge til aktivt til rette for tilflytting.  

De lovet også å flytte flere tusen arbeidsplasser ut av Oslo. Og har laget en egen plan for hvordan de skal desentralisere Norge

Ingen skryter så mye over kommunemilliarder og distriktstiltak som Åslaug Haga. Hun kommer til å være nær sprekkferdig av stolthet over hva hun har utrettet for distriktene og kommunene når hun entrer talerstolen på Lillehammer i morgen tidlig.  

Men ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at Oslo og andre storbyer har fått flere innbyggere, mens 232 kommuner fikk færre innbyggere i fjor. Det er både fødselsunderskudd og fraflytting i bygde-Norge.  Bøndene reiser til byen. 

Allerede i juni i fjor viste TV 2-nyhetene at fraflyttingen var doblet fra Sp-styrte kommuner med Åslaug Haga i kommunaldepartementet. De nye tallene bekrefter at trenden fortsetter.

Befolkningsstatistikken kan dermed heller ikke denne gang være annet enn depressiv lesing for Senterpartiet. Løftet fra valgkampen i fjor høst om å snu flyttestrømmen virker svært lite realistisk.    

I kommuner hvor primærnæringen er viktigst fikk Senterpartiet støtte fra 24 prosent av velgerne i fjor høst, i storbykommunene fikk de bare 2,3 prosents oppslutning.   Det blir altså stadig færre innbyggere der Senterpartiets velgere tradisjonelt bor, og stadig flere innbyggere der partiet står svakt.  

Kanskje er det forklaringen på at det gamle Bondepartiet skal prøve seg med en sjarmoffensiv overfor velgerne i de største bykommunene ved høstens valg.  Et bredere Senterparti kaller de storbysatsingen sin. På sikt er det kanskje tvingende nødvendig om et parti med velgergrunnlaget sitt i fraflyttingskommunene skal klare å holde på oppslutningen.

For å snu flyttestrømmen når den med det Åslaug Haga kaller tidenes satsing på kommuneøkonomi faktisk bare øker er vel neppe mulig. Det blir bare flere bønder i byen.  

Kommentarer:

Postet av: Halvor J. Kolshus
Dette er trist. Bondemobbing på linje med VG. Ikke morsomt, og ikke provoserende. Flat som gammel sjampis. Ikke noe vondt om Volda, men det er vel mere kjent for sine bondestudenter enn UiO hvor Haga studerte. Hun flyttet til Ås, du til Oslo. Hvem er mest bonde i byen?Det er av sine egne en skal få det.....
15.mar.2007 @ 14:06
Postet av: Fair Trade
Hva er galt med at et parti kjemper mot sentralisme og maktkonsentrasjon?Det er de absolutt sterkeste makt-kreftene i vårt samfunn som Sp kjemper imot,derfor blir de lagt for hat!!!
Det er korrekt at Sp har hatt god oppslutning fra bondestanden.En kjent historiker har sagt at intet stort spørsmål i det norske samfunn kan vinnes uten at bøndene er med.Det har vi sett i 2 EU-kamper.Sp er det farliste partiet for makteliten i Norge.Husk at med sunt bondevett kommer du lengst
15.mar.2007 @ 16:51
Postet av: Nils
Hva er det som er så farlig for urbane Oslo-folk med SP? Er det slik at det faktisk er sunt bondevett en kommer lengst med når alt kommer til alt, og jåleriet til tåpelige journalister som Løset & co er skrellet vekk? Hvorfor er det så galt at vanlig folkevett i de aller fleste tilfeller tar innersvingen på alle "ekspertene". Det har forundret meg meget gjennom mange år.
15.mar.2007 @ 22:19
Postet av: Urban
Senterpartiet har gått ut på dato.
17.mar.2007 @ 08:49

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4811858
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits