Ole Brumm eller tante Skrue

Regjeringen har lagt strategien for neste års statsbudsjett. Mens finansminister Kristin Halvorsen som av politiske motstandere har blitt kalt en Ole Brumm-politiker, og sa sagt ja takk begge deler, er forvandlet til en slags tante Skrue, som må si nei, nei og nei til statsrådenes ønsker.

 

Selv om oljeinntektene øker og regjeringen kan forvente seg økt skatteinngang også neste år er ikke alle skyene like rosenrøde på himmelen. Mangel på arbeidskraft og en sentralbanksjef som øker renta med hyppige intervaller gjør utfordringene større for regjeringen.

 

Lett er det heller ikke når store deler av veksten i handlingsrommet allerede er brukt opp på økte trygdeutgifter og til å innfri en del av regjeringens dyre valgløfer. Derfor dempet Åslaug Haga allerede i helgen kommunenes forventninger til statsbudsjettet for 2008.

 

Selv om det igjen er ventet store økninger i utgifter det er vanskelig å gjøre mye med (den største enkeltposten er ulike trygdeordninger), er det rimelig å anta at selv de statsrådene som ble erklært som vinnere under den første store budsjettkonferansen til regjeringen ikke fikk innfridd det de hadde håpet, dermed ble egentlig alle tapere i kampen mot mektige Skrue.

 

For det skal ikke brukes mer penger neste år, helst litt mindre, for å holde seg under den berømmelige streken som kalles handlingsregelen.  Og mens pengebingen til Skrue vokser seg stadig større, vil nok mange kunne oppleve det som om regjeringen ikke innfrir løfter.

 

Det er ikke nytt at det er finansministerens oppgave å holde igjen på ønsker om økt pengebruk. Men med rentespøkelset hengende over seg, er det kanskje viktigere enn på lenge at Kristin Halvorsen er litt mer Skrue enn finansministere har vært de siste årene.

 

Men en voksende pengebinge, og uløste oppgaver i samfunnet er ingen billett til gjenvalg for politikere. Det kom tydelig til uttrykk i boken valgforskerne Hanne Marthe Narud og Henry Valen, som ble presentert i forrige uke. Der slås det fast at regjeringspartiene i vest-Europa i etterkrigstiden stort sett alltid taper velgere.

 

Regjeringen står foran et dilemma i det videre arbeidet med statsbudsjettet. Det er som kjent kommunevalg til høsten, en måned før statsbudsjettet for 2008 legges frem i oktober.

Representanter for regjeringspartiene har tydelig uttalt at det er et mål med mer rødgrønn makt i kommunene.  Skal de tre partiene klare det må de sukre statsbudsjettet med godbiter som må lekkes ut før valgdagen 10. september.

 

Kommentarer:

Postet av: jt
Mythbusting: Kortid sa eigentleg Ole Brum "Ja takk, begge deler?" Kanskje han aldri har sagt det...
15.mar.2007 @ 21:17
Postet av: Mythmaking:
Det var da vel SV som laget dette udødelige sitat, Ole Brum har aldri stemt SV!
16.mar.2007 @ 08:31

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4768135
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits