Dag 2 etter Valla

Det er vanskelig å gjette på hva som skjer i LO. Men å tro at det nå blir fredelig fordi Gerd Liv Valla falt for gammel praksis er lite trolig. Allerede nå har kravet om ekstraordinær kongress kommet. Roar Flåthen er konstituert som leder inntil videre, som det heter. En konsituering foretatt av sekreteriatet i LO (som tilsvarer sentralstyret i et politisk parti).

For nå raser nemlig striden om LO skal si unnskyld til Ingunn Yssen, som har fått medhold av granskingsutvalget. Patetisk sier Offisersforbundet, mens kravet om å si unnskyld har kommet blant annet fra Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen og Kleiv Fiskvik.

At en av Vallas sterkeste støttespillere, lederen for Fagforbundet Jan Davidsen, i morgen vil kreve ekstraordinær kongress for å velge ny LO-leder, viser hvor dyp krisen i LO egentlig er. Dette kan åpne for ny fløykrig i fagbegelsen.

De borgerlige partiene har lengre hamret løs på de tette båndene mellom LO og Ap. Dersom LO velger å løsne på båndene som en følge av Vallasaken, kan høyresiden ha mistet en av sine favorittsaker foran høstens kommunevalg.  Men løsere bånd betyr mye økonomisk. Fagbevegelsen er Arbeiderpartiets hovedsponsor. Det var derfor ikke uventet at Aps mektige partisekretær Martin Kolberg i sin tale til Oppland Aps åpsmøte på Fagernes i går nektet for at det lå politiske motiver bak hans vitnemål til granskingsutvalget og gjentok på talerstolen foran tv-kamerane: "Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen", mens han hevet høyrearmen. 

Men Kolberg kan vente seg kamp. Gerd-Liv Valla har vært utsatt for den hardeste kampanjen noen er blitt utsatt for i moderne norsk historie, hevder lederen for det nye partiet Rødt, og varsler krig mot Arbeiderpartiet som han mener har sanksjonert kampanjen.

Fallskjermer til ledere er noe venstresiden i norsk politikk pleier å være svært kritiske mot. Så langt har det ikke vært stor debatt om fallskjermen Gerd Liv Valla får med seg.  For som følge av en ordning innført på 70-tallet vil Valla beholde lønna som LO-leder. Men SVer og leder i Transportarbeiderforbundet Per Østvold avviser at Valls rett på lønn til hun blir 65 år er en fallskjerm.

Du som trodde bråket rundt Valla var over etter at hun gikk av på fredag, må nok tro om igjen. Vi kan vente oss mer fra striden runt LO og Arbeiderpartiet i ukene som kommer, men neppe like intensivt som de siste dagene.

Kommentarer:

Postet av: ?
Jeg vedder en is på at Nettavisen kommer til være kritiske til Vallas fallskjerm. På den andre siden hører vi ikke et negativt pip om multimillion fallskjemene til toppledere i landet. Hvor er det blitt av kritisk vinkling innen økonomijournalistikken?

Hva ligger i Willocks påstand om at folk kommer til å vende kapitalismen ryggen pga høye lederlønninger? Ingenting??

Men Valla skal du ta.

Jeg bare spør.
11.mar.2007 @ 13:15
Postet av: Hans Kr.
Et interessant ting ar jo at Per Østvold i Transportarbeideforundet har vært en av de største kritikkere av såkalte fallskjermer.
Men Vallas fallskjerm ser han altså ingen problemer ved..
Østvold mener at dette IKKE er en fallskjerm, fordi ordningen ble innført før ordet fallskjerm ble et begrep på økonomisk lukurative sluttpakker.
Ser ut til at det er fler som er på vei til å skyte seg selv i foten i denne saken.
11.mar.2007 @ 14:28 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Rune
Vallas fallskjerm er på ca. 5 millioner. Dette uten å regne inn en pensjonsavtale som er svært gunstig.
I tillegg har LO-lederen en god lønn.

Når første kommentaren her påstår at "hører vi ikke et negativt pip om multimillion fallskjemene til toppledere i landet" må jo det være en spøk. Er det noen som har vært kritiske til fallskjermer og ukritisk regnet inn lønn i oppsigelsesperioder, pensjonsrettigheter osv. er det jo LO.

At man ikke skal kunne benytte samme beregningsmåte når AP og fagbevegelsen sammen bruker 5 millioner for å kvitte seg med en brysom leder, er latterlig.
14.mar.2007 @ 11:19

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4722824
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits